Menu Times
Back to blog

MPL aan boord bij blockchaintoepassing MSC

May 2020
3 minutes
Manuport Logistics en Van Moer stappen over naar de nieuwe Secure Container Release-applicatie van MSC Belgium. De rederij nam het voortouw in de beveiliging van de containertrafiek op basis van blockchaintechnologie in de Antwerpse haven.

Cf. Publicatie Flows (Julie Desmet)

 

Tien jaar geleden zette MSC Belgium als eerste de stap om de papieren ‘laat volgen’ te vervangen door een pincode. Dat is sinds maart dit jaar vervangen door een digitale token, gebaseerd op blockchaintechnologie. MSC Belgium sloeg hiervoor de handen in elkaar met de Antwerpse softwareontwikkelaar T-Mining. Het gloednieuwe systeem moet het vrijgaveproces van containers tussen alle betrokken partijen nog veiliger en efficiënter doen verlopen.

 

Geen recht

Een van de eerste partijen mee aan boord is forwardingorganisatie Manuport Logistics. “We geloven sterk in een efficiëntere en veiligere deling van het afhaalrecht via blockchain. Het is een eerste stap in de goede richting", zegt digital transformation manager Tijs Grootjans.

Traditioneel krijgt elke container een eigen pincode die in het logistieke proces telkens wordt doorgegeven. Frauduleuze organisaties hebben dat systeem in het verleden al misbruikt door de codes te dupliceren. Wie zich met de pincode meldt, heeft het recht om de container mee te nemen. Blockchain maakt het mogelijk om informatie, zoals het afhaalrecht van een container, over te dragen. Eenmaal het afhaalrecht is overgedragen, heeft de verzender het recht zelf niet meer.

 

Sluitend geheel

“Op termijn zullen alle logistieke spelers in de keten waarmee we samenwerken, zoals de transporteurs, steeds meer voordeel halen uit de applicatie”, zegt Grootjans. “Ze zullen zelfs geen pincode meer ontvangen, maar automatisch melding krijgen dat de afhaalrechten veilig zijn overgedragen."

“Pas als alle partijen aan boord zijn, krijg je een sluitend geheel”, gaat Grootjans verder. "Dat is het idee achter blockchain. Ik hoop dat het initiatief met MSC Belgium en T-Mining een signaal kan zijn voor andere logistieke spelers om zo snel mogelijk aan boord te springen. Vandaag zijn bedrijven wel meer dan ooit wakker geschoten om digitalisering hoger op de agenda te zetten."

 

Veilige haven

MSC Belgium is de eerste rederij die de blockchaintechnologie in de haven van Antwerpen toepast. “Innovatie mag niet louter een buzzword zijn. We nemen onze verantwoordelijkheid om te pionieren met deze nieuwe technologieën. Zo willen we van de haven een veiligere plek maken voor alle stakeholders in onze port community”, zegt import general manager Wouter Bassier.

"Onze corebusiness is om bedrijven met elkaar te laten samenwerken", pikt CEO Nico Wauters van T-Mining in. "MSC Belgium was onze eerste grote klant sinds we in 2016 van start zijn gegaan. In 2017 hebben we samen met MSC, PSA, expediteurs en een aantal transporteurs het systeem met succes in de praktijk getest. Sindsdien hebben we hard gewerkt om de oplossing helemaal productieklaar te maken.”

 

Van Moer

Ook Van Moer Logistics maakte de switch naar Secure Container Release. “De overgang is heel vlot verlopen net omdat we ook met MSC Belgium en T-Mining dagelijks in contact stonden. We hebben de ontwikkelingen van het portaal mee opgevolgd en konden onze gebruikers daarin ook mee begeleiden”, vertelt ICT-manager Joris Emanuel.

“We zijn ons bewust van het frauduleuze karakter van de pincode en willen daar absoluut niet mee geassocieerd worden”, gaat Emanuel verder. “Op operationeel gebied schrijft de planner traditioneel de informatie op en geeft ze door. Een verkeerd nummer of karakter zorgt al snel voor een hoop verwarring en vertragingen. Dat valt nu weg. De pincode wordt rechtstreeks naar de chauffeur op zijn mobiele telefoon gestuurd.”

 

CPU

Het veilig en slim beheer van goederenstromen is een belangrijk speerpunt voor de Antwerpse havengemeenschap. MSC zal de Secure Container Release-applicatie koppelen aan het centraal dataplatform ‘Certified Pick up’ van NxtPort, dat ten laatste op 1 januari 2021 verplicht wordt voor alle spelers in de Antwerpse haven. 

 

 

Be Different - Be MPL 

Follow us on social media and stay tuned!